.::nak Tanam anGGur laGi tak?XNAK!!!::.  

Tuesday, December 29, 2009

ape ye..aku pun tak tau nak tulis ape..
sedikit perkembangan tentang diriku sekarang ne..
masih tanam anggur lagi buat mase sekarang..
tak tau la menjadi ke tak tanam anggur tu
agak2 berkembang pesat tak??huhu
yang pasti rasenye tuan empunye diri yang berkembang pesat kot..haha
ade sesape leh tolong aku tak??
aku udah boring tak tahan keje ne tiap2 hari
2hari lagi udah nak masuk thn baru..
keje pun lum lg..uwaaaa..
sematkan diri, bln 1 ne aku mesti dah ade keje..huhu
come on la...nak keje mesti la kena berusaha cari keje kan? ne tak..duk kat umah je..
huhu nak wat camne kan..

k la..k la..aku usaha sekarang
cari mane2 keje je..ape2 keje pun takpe, tak kisah..
yang penting kutip seberapa banyak pengalaman dulu..
at least ade gak pengalaman kan2??
ne pun aku baru je ke ppd nak mintak guru ganti..
guru sandaran takde la..yang ade pun diorang nak yang ade kepujian bahasa tamil or mandarin...ne tuk sekolah tamil n cina la..
aku ne mane le amik bahasa tamil or mandarin..bahasa arab ade la..huhu
tapi luar kelate ne ade je..

simpang ckit pasal keje, tadi aku g derma darah kat hospital..
alang2 hospital 2 udah dekat ngn ppd, g je le..
lagipun udah lame tak derma darah..last aku derma bulan 1 lps tahun ne gak la..
kirenye aku udah berbuat baik la hari ne..haha
ooopss derma darah pun nak bagitau gak ke??hmm lantak la..ade aku kesah..huhu..n baru aku tau sesape yang nak derma darah sekarang ne 2 bulan udah boleh derma darah..dulu kan 3bln sekali leh derma darah..
kepada sesape yang berkemampuan tuk derma darah tu, derma le ye..

k..setakat ne je..
harap2 ngan bermulanye tahun baru ne, aku udah dapat le keje ye..
aminnn..

nak tanam anggur lagi tak??XNAK!!!
b4 aku lupe, i wish u Happy New Year 2010..
k..gud luck 4 u n 4 me...

AddThis Social Bookmark Button


.::rayE daTanG laGi::.  

Sunday, November 22, 2009

SaLam..sempat update jap je...
cni, aku nak ucapkan seLamat hari rAye aiDiLaDha tuk sume...
ucap awal2 coz memang aku bz 1 week b4 raye..
raye lepas xsempat nk ucap,ne awal2 lg ak udah ucap..hehe

2 all my frendz, yg dekat ke yg jauh ke jemputle datang umah..
sape2 pn leh dtg, xberkecuali..
same2 le kite ramai2 meriahkan umah ak..huhu..

k...
tuk pengetahuan korang, ak udh bhenti keje..
nk mrase keje laen..
tp lum jmpe bos lg,bos bz je memanjang..
pg ne ad appointment ngn dia, tp dia lupe le plak..
esk pg le plak kene jmpe dia...
huhu..

k lah laen x aku cite pnjang
i hav sth 2 do..
chow dlu...

AddThis Social Bookmark Button


.::denGaN raSminye,aKu aLumNi UKM::.  

Tuesday, August 18, 2009

yUp..hari nE my cOnvo dAy..
paGi tadi berlanGsungnye siDanG ke-7
tuk bebuDak FSSK..
aku pun termasuk sekali le daLam goLongan 2..
dekaT kul 12 dah lesai sume..
dan...
denGan itu secara raSminye lah, aKu udah jadi aLumni UKM..
huhuhu...

xnak ciTe panJang coz sebenarnye aku masih lenGuh lagi
kaki sakit babe pakai kaSut baru..
meLeceT kaki ku..

cuma...
esOk aku nak settLe kan a few thinGs b4 aku baLik qeLate
puLangkan juBah, amik skrOl n amik gambO..
aku mayb baLik qeLate maLAm lusa..

wOkey itu aje..
n xlupe aku nak wish
cOnGratuLatioN 2 all my frendZ
n all UKM graduates
..

AddThis Social Bookmark Button


.::perJalanaN jauH maLam ne::.  

Saturday, August 8, 2009

i'm gonna 2 ukm 2nite..
ntah ape prasaan..
hm tkOt pun ade gak..
dh lme xkuar bndar bsr..
yela asyik duk t'peruk kat umh je..
kuar pun stakat p.pth je...
hmm hOpe ak slmt tiba d sane..

2nite at 9.30 i'll take bus..xprEs bUdaya..
sesOrang yOkk..xde sape leh temankan..
n aku hepi leh ketemu mmbe2 ak lg..
niQue, aku tau ko tetap mnunggu kehadiran aku dlm blik kamO..hehe
dOnt wori, esk dinihari aku dh trpacak blik kO..hehehe
peAnut, ko mesti dh smpai ukm kan??
kite keTemu di sane..

aku g awal cOz esOk nak g amik jUbah
13th rheArsaL n 18th my cOnvo day..
ma ngan abah aku g 16hb mlm
diOrang pun naek bas gak..
senang..letih pun xterase sgt..
nak g ngn kete xde sape nk drive..huhu
smpai sne nnt ade le kete ngn tukang drive nye..
hOpe diorang pun selamat tiba gak..
aku risau gak cOz ma ngn abah x pnh jln jauh naek bas..
kang trun d statiOn laen, naye aku..huhu..

wOKey..
ciap sedia tuk maLam ne..
tata..

AddThis Social Bookmark Button


.::beTul ke ne terJadi kat aKu??.::  

Thursday, July 9, 2009

Salam..setelah sekian lame ak tak update blog ne
Nak tau ape terjadi pada aku?
Aku pun masih tak percaye ne boleh berlaku kat aku
Macam mimpi je...
Ne le rentetan yang trjadi kat aku
Kisah ne bermula..

22 Jun (Isnin)
Malam tu aku udah tak leh tido
Aku demam..
demam teruk
Sepanjang hari aku baring je
Sebenarnya 1-2hari b4 demam, aku lenguh kaki
n seminggu b4 2 gak aku demam selsema..
Malam aku tak leh tido
Batuk2 n nak muntah
Tapi takde ape yang kuar pun

23 Jun (seLasa)
aku demam lagi
petang, aku g hospital ngan abah n ma
g kat unit kecemasan je
aku demam, so doctor bagi ubat je
doc kate kalu nak check lebih lagi esok datang lagi sebagai pesakit luar
malam, memang aku tak leh tido
batuk2 n muntah2 yang mengganggu tido aku
aku tak leh baring
kalu aku baring memang aku akan batuk2 n muntah2
abah ngan ma pun udah risau
diorang sanggup bjage
jage aku..
urut kepala aku..

24 Jun (raBu)
Tghari aku ngan abah g hospital lagi
tapi ne as pesakit luar
Jumpe doc..
Tapi bengang je..
doc check2 biase, tanye2 then bagi ubat
ubat antibiotik le, vitamin le, paracetamel le..ape lagi aku pun tak tau
dia kate kalu aku sesak nafas cepat2 datang ke hospital
Aku ne risau je kot2 ak de penyakit pe2 ke
2 macam tanda2 pnyakit h1n1
cuma yg xdenye aku tak g oversea
Makin bertambah ubat aku..
Malam aku makin teruk
Batuk aku pun makin teruk
Aku batuk bukannye batuk macam biase
Bukannye batuk kuat
Tapi, ntah le aku pun tak tau camne nk xplain

25 Jun (kHamis)
Pagi abah ajak g klinik swasta
Aku kena 'cocok'..
n ubat lagi..waaaa
tghari aku balik umah
petang memang aku xwatpe pn..
duk atas sofa je
nak baring or tido memang xleh
sbb kalu aku baring je memang aku akan batuk
petang ne aku makin teruk
aku pkir, kalu xwatpe mlm ne memang aku rase mcm aku tak leh hadapi
mcm nak masuk wad je
suh doc pakaikan aku alat prnafasan..

maghrib, abah ajak g jumpa bomoh..
g le aku, abah, ma n ziana(adikku no 2)
bomoh tu urut perut aku
dia kesan ade 1 ketul kat perut aku
dia urut kat ketul 2
aku apelagi meraung n menangis le sebabnye aku sakittttt
bomoh 2 tanye2 aku sape, dari mane semua..
aku tak jawab pe cuma meraung n menangis je
dah lepas semua, dia bagi aku air tawar
pahtu dia ade tanye aku mcm2
ade ke aku amik mknn ke mcm gula2 ke dr mmbe2 ak
sbb ade kes ade org 'kena' sbb gula2
ade org wat khianat n 'guna2' kat dia
aku cakap tak tau le..
takkan le membe aku nak wat kat ku

otw blk umah, ade kisah lucu..
mase otw balik, aku ckp ngn abah aku nk air horlick
xnak yang sejuk nak yang panas2
abah ckp mane de jual air horlick cni
lgpun jln kg mmg xde le org jual air horlick
klu ade pn kat kedai makan
abah bhenti kat kdai mkn tp xde
pah2 bhenti psr mlm..
lain yang aku nak, lain yg dibelinye
tp yg lucunye bile ma aku ckp sth
mcm perli abah je
tp yang lastnye mcm gini
"ne hok luar ko ne?nok minum pun air horlick"
maksudnye 'benda' tu dari luar ke. nak minum pun air horlick...
kire mcm 2 la..
aku yg sakit ne pun tgelak kat blkg
kat umah, abang ipar aku sanggup g cari horlick
so, dpt le aku minum mlm 2

Malam aku mcm mlm2 yg lepas..still xleh tido..
tp bertambah baik dr mlm2 yg lepas

26 Jun (juMaat)
Hari ne kenduri kawen cucu sepupu aku
belakang umah aku je
umo 18 udah kawen..
aku xg sbb sakit
pagi, aku baring je..
kaki aku biru pagi 2..

petang, ak dpt pnggiln intrview keje..jd krani
dia suh g intrvw ptg ne xpun esok
aku sakit cmne nk g intrvw...
bile abah aku urut2 sambil bace2, baru le ilang biru 2

petang,dekat2 asar, ma mntak tlong sedare aku tlong tengok2kn aku
tolong urut2 kn aku
dia bukan bomoh, tp mcm tukang urut le..
petang tu, dia urut le aku
petang tu lg dasyat
aku meraung menangis kesakitan bile dia urut clah peha n ketiak..
hmm mcm bomoh dia tanye aku sape..dari mne..asal msuk dlm tbuh ne..byk lg dia tnye..
tp aku xjwb pe pun
aku stil meraung n menangis bile dia sntuh kat c2
smpai 1 mase, mak sedare ak yg duk sblh umah aku dgr n tengok aku mraung n mnangis
dia pun ape lagi..dr luar umah dia terus pegi kat aku n terkam aku
mcm bgomol aku ngan dia
mak sedare aku 2 jenis yg 'naek angin'
dia xleh klu ade org kena rasuk ke ape ke..msti dia naek angin klu tgk
mase dia bgomol ngn aku dia udah xsedar diri
time 2 la dia bgtau semua
mcm 'benda' tu ade dlm tubuh dia n wakilkn dia

hmm..mlm 2 btuk2 still de lagi..
tp udah kurang..
aku tido sblh ma n abah mlm ne

27 Jun (saBtu)
pagi, abah ajak g hospital..
nak suh doc check darah ke..
g hosp, hosp tutup lak
cume unit kecemasan je yg bukak
bg ubat lg..
hr ne cuma bg ubat batuk n antibiotik je..

lps je g hospital, terus abah bwk wat g jmpe bomoh
bomoh yg laen plak..
aku risau jumpe bomoh
takut aku mcm kena rasuk ke
mcm yg aku tgk kat tv, tenet..kena rasuk smpai xsedarkn diri..
nseb baek, bomoh tu tak le nk berbomoh sebab dia 'datang bulan'
hmm tp abah kate kalu tak chat gak esok dia nak bawak g jumpe ustaz plak
dengar cite dia leh ubati penyakit gini..
dia cuma guna ayat2 suci je semua..

malam, umah ku wat majlis solat hajat..
tuk aku n adik aku
adik aku, ziana supaya dia selamat n bjaye sebab dia leh tawaran kejururawatn kat sg petani..
selasa g nye
dia dpt tawaran u kat uitm shah alam tp xnak g
tuk aku, supaya leh sembuh dr semua ne dan jauh dr penyakit
malam ne aku udah leh tido..
stil tido sblh ma ngn abah

28 Jun (aHad) - skrg
pulihkan semangat aku yang telah tiada..
mcm blank je otak aku ne
seminggu gak le blur..
seminggu ne gak le aku tido betemankan ma abah..
lps sminggu 2 aku udah beralih ke tmpt tido aku..
skrg ne udah ok
cuma otak je le blurr ckit..hehe

Hmm macam xcaye je kan semua ne blaku kat aku..
aku pun sampai skrg masih xpecaye
blurr lg..
aku pun pkir gak
betul ke ne terjadi kat aku??

AddThis Social Bookmark Button


.::...aWard...::.  

Thursday, June 4, 2009

ku kat cc ne..
br hr ne ak smpat nk jenguk ape2..email,friendster, blogku n blog kengkawan
xleh nk jenguk sume
coz jap lg ak udh nk blik..
xbest le update kat cc
kna psg tenet ne kat umh..
tp mcm xsmpat je...
hmm tgk le dlu cmne...

hmm..atas tu ku dapat friendship award dr waNiey..
thank you waNiey..
sEmpaT aku usha ckit2 je
laen x le ak usha sume
n update blik..
k..bye

AddThis Social Bookmark Button


.::awaLan di umaH::.  

Wednesday, May 20, 2009

salam..
i hav no idea 4 updatin my blog
but....
i want 2 tell u that
i'm home now...(O.O)

takde yang menarik pun kat umah..
udah 4 hr aku kat umah..
mkn..mkn..mkn...2 la kje aku kat umah..hehehe
umah aku sekarang ne tengah renovate..
time aku balik umah je, mesti ade ape2 yang berubah kat umah aku tu..
kalau keluasan umah tak berubah, barang2 dalam umah mesti berubah..aiyooo..
ne pun aku kan udah lame baru balik umah..
kalau tak silap aku, last aku kat umah, before raya haji..aku raya haji kat ukm lorr...

1st day kat umh, aku rest je..
2nd day, ak kna jge kdai
(hai..br sehari udah kene jage kedai..ingatkan leh le rest seminggu ke..hehe)
3th day, ak kat umah je..boring nye kat umah..tak tau nak watpe..ulang alik dalam umah je la..
dan hari ne, aku g p.puteh..ade hal nak settle kan..

k, 2 je la tangan aku gatal nak menaip ne
rindu member2 aku sume..
miss n luv u all..

salam n ketemu lagi..peace!!

AddThis Social Bookmark Button


.::tErima kaSiH ku uCapkaN::.  

Saturday, May 16, 2009


Saat ini udah masuk tarikh baru..hari baru
saat ini bertarikh 16 Mei..Hari Guru..

Selamat Hari Guru ku ucapkan pada semua pendidik
dan khususnya buat guru2 yang mengajar ku di sek.keb.tasek pauh dan maahad saniah..
jasamu tak terbanding dan ternilai
tima kasih tak terhingga ku ucapkan atas didikan yang diberikan..

hingga akhirnya aku...
berada di tahap ini
dan, menjadi seperti aku kini

terima kasih ku ucapkan...

AddThis Social Bookmark Button


.::aKu dan 'kiTa'::.  

Friday, May 15, 2009

Memula, aku nak bersorak dulu..nak menjerit dulu..
YAHOO!! YIPPI!! I'M DONE!!

kemudian,
barulah..
Salam..comment allez vous??(ape hal tetiba kuar bahasa perancis ne??)lantak la..tetiba terkeluar..dah lame tak practise cakap bahasa perancis ne..word pun banyak yang udah lupa..ape nak jadi le..mude2 udah lupa..

Ok2..aku bukan nak bagitau pasal ke'lupa'an aku tu..tapi sebenarnya,
aku nak bagitau korang yang aku
udah free sepenuhnye..udah merdeka..
project paper aku udah anta yang berjilid tadi..
hari ini merupakan hari yang padat bagiku..banyak tempat kena pegi..banyak keje nak kena settle kan..
dan akhirnya detik ini aku udah leh lega..lega selega-leganya..

dan,
malam esok aku balik kampung..
dah berapa bulan aku tak balik kampung..
ma..abah, ore balik male esok..

hmm
entah bila aku dapat datang ukm lagi
entah bila aku dapat bertemu muka ngan member2 aku lagi
entah bila aku dapat makan2, lepak2, main2 and have fun ngan korang lagi
entah bila aku dapat bergaduh, bergelak ketawa, ber'sedih' ngan korang lagi
semua ini aku tak tau bila..
harap2 aku berpeluang untuk merasai semua itu lagi..

dan,
kepada member2 ku..
diharapkan persahabatan KITA
kegembiraan KITA
kesedihan KITA, dan
kenangan KITA
selama 3 tahun di sini akan tetap dalam ingatan kita sentiasa..
INGAT AKU SELALU!!

AddThis Social Bookmark Button


.::deTik-deTik iNi::.  

Monday, May 11, 2009

8/5 (juMaat)


*maLam*
beLi noveL Biarlah ym berbiCara, penulis Hanni Ramsul (tetap beli walaupun duit tenGah pokai..huhu)..tetap beli novel tu sebab aku suke novel tu bila mana aku baca dalam
blog penulisnye..sekarang ne udah kat pasaran, so, beli le...

9/5 (SabTu)

*paGi*
kemas barang..check out bilik..g ppbl amik gift yang aku dapat coz aku bantu lecturer aku dlm research diorang (nak tau ape gift nye???hmmm rahsia..:-) )

*t/hari*
peAnut balik..sedeyyyy..

*peTang*
still kemas barang..tumpang bliki leYla sementara nak settle prOject paper

10/6 (aHad)

sepaNjanG hari siapkan prOject paper..nak kena anta esOk..


*maLam*
punGGah baranG2 yang nak bagi abe ya bawak balik umah dia..kuar maKan kat restOran tasik iDaman pahtu..baLik, samBung ngadap prOject paper lagi sepanjang maLam..



11/6 (isNin)

*paGi*
anta prOject paper...selesaiiiiiiii..

dan deTik ini
nak resttttttt...

AddThis Social Bookmark Button


.::ciTe sediH::.  

Friday, May 8, 2009

Bace, hayati n renungi cite ne...

Waktu kecil-kecil dulu, aku sering cemburu pada ibu. Bukan cemburu kerana ibu lebih cantik atau menawan dariku. Tapi aku cemburu bila melihat ibu selalu membeli barang-barang keperluan dirinya yang pelbagai. Ibu selalu membeli baju-baju baru, yang kebanyakannya disimpan di dalam almari usangnya. Boleh dikatakan setiap bulan, ibu akan membeli kain ela baru untuk dibuat baju. Kadang-kadang ibu beli tanpa memberitahuku. Tahu-tahu, sudah tergantung di dalam almari. Pakaian ibu cantik-cantik dan sebagai anak yang sudah meningkat remaja (14 tahun) aku akui rasa cemburu setiap kali ibu menunjukkan pakaian barunya sedangkan aku waktu itu, jarang dibelikan persalinan yang baru.


Satu lagi yang membuat aku sebal dengan sikap ibu ialah, ibu selalu membazir duit dengan membeli barang-barang kemas yang pelbagai bentuk. Cincinnya hampir semua jari ada tersisip. Rantai leher ada lima utas. Yang satu bergulung-gulung hingga ke dada. Yang satu lagi bulat-bulat bagai kepingan syiling lima puluh sen. Ibu sanggup berhutang hanya untuk mendapatkan rantai baru. Aku tidak tahu apa keperluan semua itu. Aku lihat jiran-jiran ibu juga begitu. Kerlipan emas sarat di leher, tangan dan jemari. Aku tidak tahu apakah itu satu pemandangan biasa atau keperluan bagi orang-orang yang seusia dengan ibu.

Yang sebetulnya, aku kecil hati kerana ibu tidak pernah membelikan barang kemas walau sepasang anting-anting pun untuk aku. Aku jadi sakit hati juga kerana kakak-kakakku masih lagi mendapat sekurang-kurangnya sebentuk cincin dari ibu. Biasanya cincin yang ibu rasakan sudah lama dipakai, ibu akan berikan kepada kakak-kakakku, tetapi tidak aku. Ini membuatkan aku betul-betul sakit hati.

"Mak ni, asyik beli rantai... jee... kan mak dah banyak rantai.."Aku membebel satu hari bila mak menunjukkan seutas rantai yang baru dibeli. Juga secara hutang. "Tak apalah Nana, mak saja simpan banyak-banyak. Mana tahu, mungkin berguna satu hari nanti. Lagipun rantai ni ayah kamu dah janji lama nak belikan mak dulu... "Aku muncung dengar mak jawab begitu. "Asyik belikan mak... .aje. Orang punya takde belikan pun... "Aku mencebik. Seharusnya aku anak perempuan yang bongsu patut dilebihkan dalam segala hal. Tapi ibu tidak pernah bersikap begitu. "Ibu belikan kak yah dan kak Ani cincin, tapi Nana ibu tak belikan apa-apa pun... " "Nana kan masih sekolah. Kalau Nana nak pakai barang kemas, tunggu dah kerja esok."Begitu selalunya ibu membahasakan aku. Sakit hati aku.

Tambah sakit hati, bila saja Ayah dapat hasil kebun lebih, ibu menukar rantainya dengan yang lebih besar lagi. Ayah tidak pula marah. Pelik aku dengan sikap ayah.

Lama-lama aku jadi malas untuk melayan sakit hatiku lagi. Bila aku terlihat cincin atau rantai baru dileher ibu, aku hanya diam saja. Aku tidak mahu bertanya apa-apa. Sehinggalah aku masuk ke asrama di bandar dan mengambil SPM. Setiap kali aku pulang dari asrama, aku lihat ibu masih dengan hobinya mengumpul barang-barang kemas.

Bila aku mendapat tawaran belajar di universiti, aku tidak tahu sama ada ibu gembira atau sebaliknya. Kerana dalam keluarga belum pernah ada anak-anaknya yang berjaya belajar di universiti. Aku tidak kisah kalau ibu tidak berbangga dengan hasil usahaku kerana sedari kecil memang cita-citaku untuk ke universiti begitu kuat sekali. Kini hasratku itu telah tercapai dan tiada apa lagi yang lebih menggembirakan selain kejayaan ini.. Aku sudah boleh hindarkan perasaan cemburu andai ibu lebih sayangkan kakak-kakakku atau ibu lebih sering membelikan pakaian atau perhiasan untuk mereka berbanding aku. Memang aku bukanlah manja sangat dengan ibu kerana 3 tahun aku di asrama. Sepanjang tempoh itu aku tidak kisah lagi kalau ibu tidak belikan langsung apa-apa untuk aku. Aku tidak perlukan barang-barang kemas begitu dari ibu. Aku boleh beli sendiri bila aku sudah bekerja nanti. Yang penting aku sudah buktikan yang aku lebih bijak dari kakak-kakakku yang lain.

Masuk tahun kedua pengajian, aku sering mengalami lemah badan dan pening-pening yang keterlaluan. Kadang-kadang aku terpaksa ponteng kelas dan ini sedikit sebanyak memberi tekanan kepada pelajaranku. Aku tidak pernah mengadu pada sesiapa walau dengan ibu. Kerana aku tidak pernah merasakan ibu akan memberi perhatian kepadaku. Sehinggalah aku pitam sewaktu beratur mengambil makanan dan hanya tersedar bila merasakan genggaman di jemariku. Wajah ibu yang penuh garis-garis halus itu aku tatap pilu dan terasa ada getaran dalam dadaku. Betapa aku tidak pernah membelek wajah itu sungguh-sungguh sebelum ini. Dan baru aku sedari betapa berbezanya wajah ibu kini.

Aku cuba bersikap seperti biasa bila doktor memaklumkan akan keganjilan darahku yang menyebabkan ia tidak dapat mengalir senormal mungkin. Penyakitku belum diketahui, tetapi darahku harus dicuci. Aku juga harus menjalani pembedahan dibahagian buah pinggang. Sejak itu ibu mengunjungiku saban hari. Dia membawakan apa-apa saja yang dirasakan menjadi kegemaranku. Suatu hari, bila ibu bawakan aku lepat pisang makanan kegemaranku aku jadi begitu terharu lalu aku menangis teresak-esak. Tapi aku hanya menangis dalam diam-diam. Aku terlalu menghargainya tetapi aku tidak tahu bagaimana untuk meluahkan. Aku tidak mahu dia melihat aku seperti terlalu berharap akan kasih sayangnya.

Saban hari ibu menemani dan menyuapkanku makan, aku mula sedar betapa ibu juga menyayangiku, cuma mungkin dia tidak atau kurang menunjukkan perasaannya. Aku jadi malu kerana sering beranggapan ibu menyisihkanku. Beranggapan yang ibu tidak mengendahkanku semata-mata kerana dia tidak pernah membelikan apa-apa untukku. > >



Setiap kali ibu ingin pulang, aku teringin sekali memeluk dan mencium pipi ibu, tetapi aku rasa janggal dan malu untuk melakukannya. Aku hanya mampu mencium tangan ibu seperti selalu.

Aku tidak mengharapkan ibu menemaniku setiap hari. Bukan kerana aku tidak suka, tetapi aku tidak mahu dia menghabiskan wang semata-mata untuk berulang alik dari rumah ke bandar. Pendapatan ayah bukanlah besar sangat. Tambahan adik lelaki masih belajar di menengah. Pembedahanku pula terpaksa ditangguhkan kerana kekurangan wang. Aku terpaksa mendahulukan wang biasiswaku tetapi ia masih tidak mencukupi.

Semalam, ibu tidak mengunjungiku. Hari ini juga tidak. Hanya Ayah yang terpacul tengahari itu dengan membawa khabar gembira. Wang yang dikumpul telah mencukupi dah aku akan dibedah secepat mungkin. Bila aku bertanyakan ibu, Ayah menyatakan ibu tidak berapa sihat dan tidak dapat datang. Aku menunggu hari esok dengan sabar.

Pagi itu aku disorong ke bilik pembedahan. Aku tidak tahu berapa lama pembedahan tersebut. Bila tersedar aku melihat wajah ayah dan kedua kakakku di sebelah. Aku mencari wajah ibu tetapi tiada. Sedang wajah-wajah didepanku terlihat mendung dan muram. Aku tidak tahu apakah mereka tidak gembira melihat aku selamat dibedah.

"Mak mana, ayah?'Aku bersuara perlahan. "Kenapa mak tak datang?" Ayah tidak menjawab sebaliknya hanya memandangku dengan mata yang mula berkaca.

Setelah berkali-kali aku bertanya, Ayah memelukku erat sambil berbisik ditelinga. Aku terjelepuk dan tidak sedar diri selepas itu.

Kata ayah, ibu baru semalam disemadikan. Ibu tidak dapat diselamatkan setelah parah dilanggar motorsikal dari belakang. Aku tidak dapat menahan hiba bila ayah menyatakan, ibu baru saja beberapa langkah keluar dari sebuah kedai pajak apabila tubuhnya disambar motorsikal yang dipandu laju. Ibu dikejarkan ke hospital dan sempat menyerahkan bungkusan itu sebelum menghembuskan nafas.

Kata ibu, bungkusan itu untuk aku. Tanganku terketar-ketar saat membuka bungkusan kain perca itu. Terlihat sebentuk cincin halus yang bermata satu. Cincin itu untuk aku. Ibu telah menebus semula cincin itu untuk dihadiahkan kepadaku. Bila aku harus menjalani pembedahan, dan wang yang terkumpul masih belum mencukupi, ibu telah menggadai semua barang-barang kemasnya hingga tiada satu yang tersisa. Hanya tinggal cincin itu untuk diberikan kepadaku. Ibu bercadang untuk memberikannya kepadaku bila aku sembuh nanti.

Akhirnya, ibu berikan juga aku sebentuk cincin. Bukankah itu yang selalu aku harapkan selama ini? Adakah ia telah dapat membayar segala rasa iri hatiku selama ini? Tiba-tiba aku rasa dunia ini begitu sepi. Aku rasa seperti telah ditinggalkan jauh oleh orang yang amat aku perlukan .Kenapa baru sekarang aku sedar segunung intan permata pun tidak akan mampu menandingi kebahagian memiliki seorang ibu. Dan segunung intan permata juga tidak dapat membayar air mata seorang wanita yang telah melahirkan aku.

p/s: hargailah ibu anda sebelum anda kehilangannya...To my mum: i love u, mum..n Happy Mother's Day..

AddThis Social Bookmark Button


.:;nGanTuk laGi ke::.  

Thursday, May 7, 2009

aKu: "ngantuk seyyyhh..mate ne udah tak larat nak bukak.."

tak Tau sape: "hai..baru bangun pun ngantuk lagi ke??"

aKu: "2 la pasal..mate ne udah ngantuk, nak wat camne..3,4 hari ne memang aku tido tak stabil..tak tido malam.."

tak Tau sape: "yang ko tak tido malam asal?"

aKu: "aku wat keje le..wat project paper..2hr berturut2 aku tak tido malam..naseb baek malam exam photography tu aku tido..nak jawab exam kene le tido yang cukup"

tak Tau sape: "iye la tu ko..malam tadi ko kan udah tido"

aKu: "memang le tido..balik bilik pun kul 1 lebih.. lepak2 n celebrate besday liza tu..time tu pun memang ngantuk giler.."

tak Tau sape: "petang tadi ko kan udah tido lagi"

aKu:"memang le..lepas je balik dari karoke, terus aku tak sedar diri..tido..sedar2 udah kul 7 lebih"

tak Tau sape: "haaa..tido lagi..ko ne banyak tido ne"

aKu: "ye ke?aku rase tak de le banyak tido..cuma mase tido aku tak stabil je..selama ne siang hari, petang2 ke mane ade aku tido..jarang sekali je, tu pun bile udah ngantuk sesangat..biasenye aku tido malam je..tu yang awal je tido..tapi kebelakangan ne, asyik tido petang je..aturan mase tido aku udah tak stabil.."

tak Tau sape: "ko la yang wat ia tak stabil"

aKu: "nak wat camne..dah gini..dah jadi..tak pe lah, balik umah nanti, mesti mase tido aku teratur macam dulu2..kul 9,10 udah tido..haha.."

tak Tau sape: "iyela..ne ngantuk lagi ke?"

aKu: "memang ngantuk lagi.."

tak Tau sape: "dah ngantuk,g tido je le.."

aKu: "k la..ak tido dulu..kang lewat2 kang aku bangun plak..tu pun kalu aku tersedar atau rajin nak bangun plak"

tak Tau sape: "iyela"

aKu: k.gud nite"

tak Tau sape: "nite"

p/s:aku memang ngantuk ne..aku tido dulu..nite semua..wokeh aku chow dulu..

AddThis Social Bookmark Button


.::seParuH merDekA::.  

Wednesday, May 6, 2009

Ya..aku udah habis exam...detik 10 tadi aku kuar dari dewan gemilang tu..biasanya lepas je last paper aku huu haa ngan member2..tapi, sem ne tak leh nak huu haa lagi tuk hari ne..semuanye sebab project paper..nak merdeka pun tak leh lagi sebab project paper..hmm nampak gayenye separuh merdeka le dulu aku tuk hari ne (ade ke separuh merdeka??belasah je le..) Bile udah settle project paper baru la leh merdeka sepenuhnye..

Alang2 aku kat ppbl tadi, aku g jumpe supervisor aku..ingat petang ne dapat le respond dari dia, nak kena edit yang mane2 ke..tapi tak dapat le..dia buzy tak sempat nak tengok pun lagi keje aku hari tu..buzy ngan conference..tadi pun aku nasib baik dapat jumpe dia kejap coz mase aku nak ketuk pintu bilik dia, dia udah nak kuar..
hmm petang jumaat ne kul 2 aku jumpe dia..harap2 tak perlu la kena edit banyak..

Dah gini, bile aku nak balik umah ne??aku ingat nak balik 9hb ne..dah macam ne, tak tau le bile aku nak baliknye..kena tengok petang jumaat ne le macam mana..

"ur work iz good. I'm quite impressive wit u..n u don't need 2 edit ur work..u can proceed 4 binding after this.."
"sorry??"
(wat2 tak dengar..haha..padahal hati udah kepalang hepi nye)
"u can proced ur work. juz bind n give it to Pn Rosminah.."
"yeah2..tq sir.."

Haha kalu gini le petang jumaat ne, memang hepi go lucky la (lalalala) hai senangnye dalam hati.keje aku udah ciap..udah boleh balik umah..senang lenang tanpa beratkan otak..Huhu..

p/s: bile leh beli no pin tuk dpli bulan januari ne??aku tanye kaunter bsn tadi, tak kuar pn lagi...ingatkan udah kuar 4hb..


AddThis Social Bookmark Button


.::seDikit leGa::.  

Monday, May 4, 2009


Hmm aku sedikit lega coz pagi ne aku udah anta chapter 1-5 project paper aku. rase ringan ckit beban yang perlu aku tanggung..aku udah tak larat ngadap project paper tu je..udah jemu..udah bosan..

bile udah anta ne, leh le aku release jap..tunggu supervisor aku respond..tak tau bile respond nye..rasenye dalam sehari dua ne tak kot. paling awal pun maybe petang rabu..so dalam mase ne, leh le aku fokus pade keje lain..wat benda lain..wat assign tuk photography..and study tuk exam photography pagi rabu ne..assign nye kena anta mase exam tu..aku tak wat pun lagi..

hmm leganye..at least aku tak perlu ngadap project paper dalam mase terdekat ne..


AddThis Social Bookmark Button


.::BBQ ELS & eLIT::.  

Sunday, May 3, 2009

Malam tadi kitorang ade BBQ tuk budak2 ELS (English Language Studies) & eLIT (English Literature). Kitorang wat kat umah pengetua Kolej Rahim Kajai coz wife pengetua tu ketua pusat kitorang, Dr Noraini..wat kat situ je..acara real nye start kul 8pm..tapi, aku datang awal ckit kul 6 lebih tuk tolong2 ape yang patut..

Berapa orang semua yang join ye? ntah, aku pun tak tau..lecturer pun ade join gak..Dr Zalina, Dr Azizah, Dr Ruzy dan semestinye tuan umah, Dr Noraini..

Ini detik terakhir kitorang ramai2 bersama-sama berkumpul..pahne udah tak de dah..tak tau bile lagi leh kumpul ramai2 gini..semuanye udah ke arah haluan memasing..hmm sedeynye..
hmm malam tu kitorang makan2, main2,gambar2 maaf-maafan n lastly kemaaaasss...

ngan bebudak eLIT

ngan bebudak ELS

beramai2 KAMI bergambar

n kul 12, semuanye udah settle ..ku balik bersama memori yang tercipta dan perut yang penuh..haha..ok wish u all d best semua..

AddThis Social Bookmark Button


.::aku nGan 1hb mEi::.  

Friday, May 1, 2009

Ya..hari ne 1hb Mei..udah masuk bulan 5 ye..kejapnye mase berlalu..dan hari ne gak Labor Day..Hepi Labor Day tuk sesape yang udah keje..selamat bercuti kepade yang bercuti..yang tak cuti, cube lagi tahun depan ye (ape kes tahun depan ne??hmm blasah je le..) Hmm aku?? bile aku nak sambut Labor Day ne?? sape yang baek hati kat sini?sape yang nak amik aku keje?leh le aku sambut Labor Day ne..haha..hai, nak keje setakat nak sambut Labor Day je ke??tak de le gitu..tapi, aku memang tengah mencari keje..nak keje!nak keje!tolong!!sape leh tolong aku ne..

ape le aku merepek kat atas tu..udah2 le..tapi, memang best pade sesape yang dapat cuti kan?leh luang masa bersama famili..leh jalan2..hmm aku??aku pun memang cuti gak hari ne..nak luang mase bersama famili?tak dapat le(sambil geleng kepala). Famili aku jauh nun di kelantan..takkan le aku nak balik semata-mata sebab itu..letih badan atas bas je..tak nak aku..Nak jalan2?tak terdetik plak nak kuar jalan2 hari ne..jadi, ape aku wat hari ne??

Pagi,lepas subuh, aku tido balik (kalu kat umah, maunye aku kena marah ngan abah aku..huhu) Ngantuk le..malam tadi pun aku tido kul bape (aku pun tak tau kul bape aku tdo..huhu) Leyla tido bilik aku malam tadi..Kul 9 lebih, aku tersedar..fon berbunyi..Aku angkat, tapi tak de sape pun yang cakap..Hampeh betul..kalu tak nak cakap, tak yah le tepon..Pahtu udah tak leh tido pun..terus ngadap laptop tanpa g mandi dulu(kua3x)..anak dare ape le ne (lantak rr, aku punye badan, bukan ko)..

Petang, kul 2 lebih turun cafe..diorang udah tunggu pun (ayong, makcik, ilah, leyla n ati) kat cafe..lauk udah tak de le..tinggal yang kureng2 je..tak best nye lauk..last2 aku beli nasi ayam je..makan n lepak2 kat cafe..tengok tv..kul 3 lebih naek atas..aku mintak tolong ayong potong rambut aku..aku nak potong rambut..nak rambut pendek..dulu (awal sem rasenye) ayong udah potong rambut aku..tapi sekarang udah panjang, nak le potong balik..

Lepas potong rambut, kitorang maen game..Jutaria millionaire (ala..yang aku beli game hari tu mase kalut tuk project game aku) Sempat lagi yok maennye..Ala, tak wat pe petang2 ne boleh la maen2 (padahal aku yang beria-ria ajak diorang maen) Udah le malam tadi pun udah maen ngan leyla kt bilik aku..ilah tak join kitorang..kitorang je yang maen..ati jadik banker (nak studi kate nye, tapi ngadap page yang same je aku tengok..haha)..Ayong!!ko memang..sejak bile ko jadi millionaire ne??aku asyik terkene kat umah ko je..xsuke aku..jalan sikit, kena umah ko..naseb aku tak bankrupt lagi..huhu..

Maen tanpe ade sape bankrupt..tak habis pun maennye sebabnye udah kul 6 time tu..asar lum lagi yok..tapi udah tau le sape yang millionaire nye..sudah terserlah ke'riak'an nye..haha jangan marah yong nanti cepat tua..

Malam, tak de watpe..ngadap laptop je le macam sekarang ne...

Hmm amacam??berharga tak mase aku hari ne??blasah je le..yang penting mase aku, bukannye mase korang(^_^) peace..

AddThis Social Bookmark Button


.::trOuble is a friEnD::.  

Thursday, April 30, 2009

Bulan ne penuh dengan masalah, kesulitan..pelbagai emosi aku lalui..geram, sedih, tension, takut..semuanye ade..tapi naseb baek semuanye tak melarat, tak mengundang aku lebih jauh lagi..naseb baek ia tak membawa kepada kesulitan yang amat sangat..aku bersyukur yang amat sangat..ape pun, kita memang tak leh lari dari masalah..ade je di sisi kita..dia sebagai teman kita, kawan kita..pandai2 lah kita mengatasinya..

kepada kawan2 ku yang mengalami naseb yang sama, yang ade masalah, cubalah kita mengatasinya..hadapilah ia, jangan lari dari masalah tu..kerana sememangnya masalah itu adalah teman kita...anggaplah ia sebagai cabaran hidup kita sebagai seorang insan..
k, ne ade lagu untuk korang dengar..moga hati korang akan tenang..



Trouble Is A Friend


Trouble will find you no mater where you go, oh oh.
No Matter if you're fast no matter if you're slow, oh oh.
The eye of the storm and the cry in the morn, oh oh.
Your fine for a while but then start to loose control.

Chorus 1:
He's there in the dark,
he's there in my heart,
he waits in the winds
he's gotta play a part.
Trouble is a friend,
yeah trouble is a friend of mine. oh oh!

Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh.
And no matter what I feed him he always seems to grow, oh oh.
He sees what I see and he knows what I know, oh oh.
So don't forget as you ease on down the road.

Chorus 1

Chorus 2:
So don't be alarmed if he takes you by the arm.
I won't let him win, but im a sucker for his charm.
Trouble is a friend,
yeah trouble is a friend of mine. Oh oh!

Oh how I hate the way he makes me feel.
And how I try to make him leave; I try.
Oh Oh I try!

Chorus 1

Chorus 2

Oh, Oh.

AddThis Social Bookmark Button


.::naK diJadikan ciTe::.  

aku baru lepas habis 3rd paper tadi..paper ELT kat b. seminar kris mas kul 8.30 - 11am..
soalannye..mak aihhh, betul2 mencabar otak aku nak berfikir..payah yok..nasib aku tak tertidur je masa jawab exam tu..aku bantai je ape yang ade dalam kepala otak aku ne..aku tak de le kuar awal. sharp kul 11, baru aku kuar..lagipun tak de ramai sangat pun coursemate aku yang kuar awal..dalam bilik tu, cuma kitorang 1 course je, 50+ students. tak campur ngan course lain..

dah habis exam tu, maka berakhir le exam kitorang..dah habis pun major subject kitorang..tp aku, still ade 1 lagi paper, photography(PB) 6hb ne..bestnye korang udah habis exam, dah boleh balik umah pun..sesape yang lum siapkan project paper kena le stay dulu, siapkan dulu b4 balik..gud bye sume..moga kita dapat berjumpa lagi di laen masa..

oh ya, sesape yang join BBQ 2hb ne, kita still leh jumpe lagi..kenang-kenangan kita 1 course b4 semuanya membawa diri ke mane2..

And, lepas habis exam tadi, aku, peAnut, niQue n kisHore makan kat cafe kris mas..kisHore belanje..tq kisHore coz belanje kitorang..

And, nak dijadikan cite, mase tengah makan tu..tetiba..
yakkksssss..
niQue ternampak si ulat dalam ayam kat pinggan dia..ulat yokk..terus terbantut dia nak makan..dia pun dalam dua je nak bagitau kat kitorang..last2 bagitau gak..time 2, yang laen lum habis makan lagi..tengok ulat tu kat ayam tu..naseb baek aku tak amik ayam..aku amik ikan keli..tapi risau je mane le tau kot2 ade same..last2 aku pun tak habis gak makannye..
kisHore bagitau pasal ulat tu kat penjage kaunter tu..dapat le claim duit..

tapi, cian je kat budak kris mas..sesape yg beli ayam tu..makan je ayam tu, tak perasan ulat tu..mak aihhh..udah le makanan kat cafe tu ckit je, tak de banyak pilihan..budak kris mas udah le ramai..diorang pun ramai je yang tak beli makanan kat cafe..beli kat luar..senang le sesape yang ade transport...tp yang tak de transport, terpakse je beli makanan kat cafe tu..

hmm harap2 peniage cafe tu jagelah kbersihan..masak elok2..banyakkan pilihan..baru ramai student datang beli..yang penting, jage kebersihan yokk..jangan ade lagi binatang laen atau benda laen dalam makanan tu..terbantut orang nak makan..hmm nasib la kat UO ne pilihannye banyak..makanan pun ok je...harga pun udah turun hari tu..
hmm bagus2..


AddThis Social Bookmark Button


.::gaMe oH gaMe::.  

Wednesday, April 29, 2009

cuba korang maen game ne..
ak udah maen..
nseb x luruh jantung ak maen game ne..
k try ur best..

p/s: klu korg addicted ngn game ne, ak x jamin..korang kan udh bsr pnjg..leh pkir sndiri:-D

AddThis Social Bookmark Button


.::bOhsiA::.  

Saturday, April 25, 2009


ku tgk cite ne ptg td..
citenye blh le tahan..ade aksi mat2 mrempit..klakar pn ade gak..ak suke wtak aCai lakonn Shaheizy dlm cite ne..okla..


AddThis Social Bookmark Button


.::tika terCekik tulang::.  

Wednesday, April 22, 2009

Hoho..saje je ak nk mrapu-rapu kat cni..dh lame xmrapu ye..
td ak ad trbace 1 cite psl tercekik tulang kat blog sorg hamba Allah ne, Hamka nmenye..
ak amik sdikit sdutan akhirnye ye..

Tiba2 mak aku tercekik tulang ikan..
(bayangkan seorang mak cik sedang tercekik tulang)

Kemudian, Mak aku mendapat nasihat secara berperingkat, ada yg sarankan agar makan pisang, minum air dengan capat, makan nasi kepal dan lain2, tapi masih tak berjaya..
kesian mak aku...

"Huh! Hamka, Takkan kau tak tahu cara sunnah Nabi nak buang tulang tercekik camne?..cakap terer.."(kata abang aku)

Aku kata: "senang sajer...Mak angkat kedua-dua tangan ke atas.. "

Mak akupun buat..tapi masih tak jadi..

Aku kata: "lurus Mak, tangan mak dua-dua kena lurus... !!!"

(bayangkan seorang makcik yg sedang duduk bersila sambil kedua-dua tangan diluruskan ke atas, tangan kanan masih terdapat sisa2 nasi, manakala di lengan dan tengkuk di penuhi dengan rantai emas..)

Aku kata:
"Sekarang sebut: SUPERMAN RETURN!!!!!! "

HA HA HA..

(semua org ketawa)-nasi berhembur-hembur di sana sini.
Mak aku juga ketawa..sehingga tulang yg tercekik itu terkeluar..semuanya dari Allah!!!
he he he...selamat mencuba, ni bukan hadith,,just pengalaman.

Last part mse sbut superman return 2 mmg ak xthan, tgelak ak sesorg..huhu
Ak pn pnh alami pngalamn tcekik tulang ne, tp ak xdele wat mcm kat ats 2..Ak rse korg pn pnh gak tcekik tulang kan?? Ape korg wat?? Hmm ne ak nk cite pngalmn ak yg tcekik tulang..ak mmg byk x udh tcekik tulang..tp ade skali yg ak mmg ingt, xleh lupe, ak tcekik tulang..

Ne mse ak skolah mngah (lupe form bpe). 1 ptg dlm kul 3 gitu, ak mkn nsi (biasenye ak mkn xmnentu, ikut dan je mknnye) sesorg..blaukkn ikan plak 2..tetibe ak rse ak tcekik tulang..xtau le sbb ape ak tcekik, sbb mkn laju ke, ataupn xnmpk ikan 2..sbb time ak mkn 2, tmpt meja mkn 2 glap ckit..

Ak dh wat mcm2 care dh tuk buang tulang 2, tp stil xbjaye gak..ak mnum air suam, mkn nsi yg bkepal, mkn roti, mkn pisang..tuk ilangkn tulang 2..smpaikn prut ak ne knyang le mkn mknn 2..ak ade gak try jolok gna tgn, tp xbjaye gak..smpaikn ak mntah2 le kat sinki 2..time 2, adk2 ngn ma ak ade..diorg ade gak tlong ak..tlong urut2 kn blkg ak..
cube bygkn korg bjam2 tlekat tulang..maunye xselesa ak ngn keadaan gitu..mse 2, abh ak xde, lum blk dr kje lg..

kul 5lbh, abh ak blk kje..abh ak tlong le urut2 tekak ak smbil bace2..xtau le bace ape tp mlut kumat kamit je..mayb ayt nk suh ilangkn tulangkn 2 kot..pah2 suh ak mnum air suam..
ak yg udh xlarat, xselesa ne, ikutkn je le...tp stil xbjaye gak..degil btl le tulang 2..

pah2, korg tau cmne tulang 2 leh ilang dr tekak ak ne??
mkn ketupat daun palas beb..hbs 1 ktupat 2 ak mkn, baru le tulang 2 ilang..utk pngetahuan korg, umh ak tiap2 hr ade ketupat (bkn time raye je) coz ma ak kan tokey ktupat..nmpaknye ktupat 2 le pnyelamat ak..

fuhh lega ak bile tulang 2 dh xde kat tekak ak..klu x, g hospital le ak..lps je hr 2, ak mmg bhati2 bile mkn ikan..tkot tkena lg...mmg dsyat lah..
wlaupn dh tcekik tulang mcm gitu, ikan tetap ak mkn..protein 2 yok..
kan2???


AddThis Social Bookmark Button


.::Berikanlah kekuatan padaku::.  

Saturday, April 18, 2009

Ya Allah, asal ak ne..cuti smnggu ne ak xwtpe pn..study x..assign pn xwat..project pper pn xsntuh..
cuti smnggu ne nme je studyweek, tp xtrase mcm studiweek pn. xrse mcm cuti pn..xstudi pn cuti 2..aiyoo asal ak ne..
ntah ape kene ak skrg ne..
mls..xde mood..pkirn kosong..xleh pkir..
asal ak mcm ne..

tkotnye.xam udh hmpir..brp hr lg nk startnye..ak ape pn xstudi lg..xsntuh pn lg..project pper pn 27hb ne kna antanye, deadline 4 gradin..xsntuh gak..
mcm mne ne..

Ya Allah
beriknlah ak krajinan, kekuatn
daya pkirn dn ingatn yg kuat dn tnang
moga2 ak bjaye mndpt ape yg ak inginkn
dpt jwb xam ngn baik
dpt ciapkn asign n prject pper
dpt finishkn dgree ne ngn jaye
dpt hdapi smua ne ngn baek, xde hlangan,
n tabah hdapi smua ne..
amin..

AddThis Social Bookmark Button


.::tak muNGkin ku Lupa::.  

Sunday, April 12, 2009

ak nk cite 1 cite yg blaku kat ak pg td..
yg ak mmg x expect, x jangka
ia leh blaku kat dri ak..
citenye gini..

pg td, kul 8 lbh, ak otw ngn peAnut nk g PPBL tuk PReP
smpainya kat blok 9A, ku tgk byk monyet kat kwsn 2
betina, jntan, kecik, besar smuanye ade
ade kat ats tngga, tepi2 jlnan,kat pokok,jln2 dukung ank pn ade
kitorg tgk monyet ne
pg2 udh bkeliaran
ape kes ne..
ok..
ak wat selambe je le jlnnye
bile kitorang jln dh dekat ngn dia, tetiba..
zupp...
2 ekor monyet jntan, bsr gile udh dtg kat kitorg,
mcm nk trkam je..
ak sergah monyet 2, tp monyet 2 still x blah
mkin rapat lg le kat kitorang ne..
mmg xmakan saman btl le monyet ne
smpaikan ak lempar fail yg ak pgang kat tgn pn
still 2 ekor ne x blah gak, xhirau lngsung psl fail 2
ak lmpar fail coz ak pkir mayb fail plastik yg ku bwk ne yg nyebabkn monyet ne dkt ngn kitorang
tp rupenye bkn sbb 2

then peAnut leh dpt pluang lari
coz dia kat blkng ak, leh le dia lpskn dri
ak jln dpn, btentang mate ngn monyet 2 plak,
mmg ak xleh lari, xleh nk lps dri..
peAnut lari kat blok 8D
so, tnggal le ak sesorg ngn 2 ekor monyet 2..
mmg monyet 2 ekor ne mnggerunkn ak
nk lari, mmg ak udh xleh lari, btl2 ngadap ak
ak xbgerak, xdele lari
kang lg dikejar ak
ak xlari, x bgerak pn, tp monyet ne still angkat tgn mcm nk terkam kat ak ngn mlut trbukak luas
ak ape lg, mnjerit le
ak rse suara ak yg jlas kdengaran pg 2
mmg kuat gile ak mnjerit
tgk skitar, xde ape yg leh dbantu tuk halau monyet 2
nk mntak tlong org, org pn x klihatan
ak ngn peAnut je..

then
ak undur ke blkng, monyet ne mara ke depan plak, lg dkt ngn ak
ngn tgn dua2 blah ngangkat, x trun2
n mlut yg tbukak luas
so apelagi, btambah lg le ak mnjerit..
ak xgerak, monyet ne nk terkam gak
ak bgerak pn monyet ne nk terkam gak
ape lg yg patut ak wat
monyet ne ciap acah2 ak lg mcm nk terkam kat ak
mcm nk nakut2kan ak, nk main2 kan ak..
smpaikan ak ngalir air mate sbb dh xtau nk wtpe lg
mmg takut gile
ak risau ak kna terkam n kena gigit ngn monyet ne

nseb baek ade org cube halau monyet 2
dia sergah dr ats
xjd monyet 2 nk terkam ak
tp still wat gaye mcm nk terkam ak
ak undur setapak, monyet ne mara lg
mmg x makan saman btl monyet ne
ak msih lg tkut
still x leh lps dri lg..
pah2 nseb baek le, ade sorang ne yg baek ati,
bukak pntu umh dia n suh ak msuk dlm
ak cume prlu undur bbrp lngkah je dr tmpt ak bdiri 2 tuk msuk umh dia
nsib baek ade dia
klu x, ak mmg xtau ape jd kat ak
mmg btl2 agresif monyet 2
mmg mcm btl2 nk terkam ak
n mmg mcm btl2 nk gigit ak
ak udh msuk dlm, ku tgk monyet 2 still ade kat luar lg
pah2, xlame lps 2, monyet 2 dh mnjauh..
ak btl2 bterima ksh kat yg tlh tlong ak halau mnyet 2, n yg tlh bukak pntu umh dia tuk ak msuk
tgk jam udh kul 8.30, ak kna pegi
coz pg 2 kul 8.30 ade mock interview..
so, kna cptle, xleh lewat...
bile udh clear, ak kuar umh 2, n amik ak pnyer fail
nseb baek x dibawa larinye ak pnyer fail
klu x, mmg le..
ade bnda pnting dlm 2..
ade h/p, purse, knci blik
nseb baek..

ak ngn peAnut x jln ikut tngga 2
coz still ade monyet lg kat tngga 2..
lalu ikut laluan laen, yg jauh ckit..
ok la drpd kena serang lg kat monyet 2..
monyet 2 mmg udh spoil kan pg ak
ne le 1st time ak tkene bgitu teruk ngn monyet
hrp2 pkare mcm ne dh x blaku kat ak lg
rse mcm fobia kjp klu tgk monyet2 bsr ne

hmm..
mmg btl2 mnakutkan
rsenye x mungkin ak lupe kjadian ne dlm khidupn ak

AddThis Social Bookmark Button


.::Barisan Kabinet 2009::.  

Thursday, April 9, 2009

PERDANA MENTERI : Datuk Seri Najib Tun Razak

TIMBALAN PERDANA MENTERI: Tan Sri Muhyiddin Yassin

JABATAN PERDANA MENTERI:

Menteri:

Tan Sri Dr Koh Tsu Koon (Hal Ehwal Perpaduan & Pengurusan Prestasi)

Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (Hal Ehwal Perundangan dan Parlimen)

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (Unit Perancang Ekonomi)

Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom (Hal Ehwal Agama Islam)

Timbalan Menteri:

Datuk Liew Vui Keong

Datuk Dr. Mashitah Ibrahim

Datuk S.K. Devamany

Ahmad Maslan

T. Murugiah

KEMENTERIAN KEWANGAN:

Menteri: Datuk Seri Najib Tun Razak

Menteri II: Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah

Timbalan Menteri:

Datuk Chor Chee Heung

Datuk Dr. Awang Adek Hussin

KEMENTERIAN PELAJARAN:

Menteri: Tan Sri Muhyiddin Yassin

Timbalan Menteri:

Datuk Dr Wee Ka Siong

Dr. Mohd Puad Zarkashi

KEMENTERIAN PENGANGKUTAN:

Menteri: Datuk Ong Tee Keat

Timbalan Menteri:

Datuk Abdul Rahim Bakri

Datuk Robert Lau Hoi Chew

KEMENTERIAN PERUSAHAAN, PERLADANGAN DAN KOMODITI:

Menteri: Tan Sri Bernard Dompok

Timbalan Menteri: Datuk Hamzah Zainudin

KEMENTERIAN DALAM NEGERI:

Menteri: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein

Timbalan Menteri:

Datuk Wira Abu Seman Yusop

Jelaing anak Mersat

KEMENTERIAN PENERANGAN, KOMUNIKASI, KESENIAN DAN KEBUDAYAAN:

Menteri: Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim

Timbalan Menteri:

Datuk Joseph Salang Gandum

Senator Heng Seai Kie

KEMENTERIAN TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:

Menteri: Datuk Peter Chin Fah Kui

Timbalan Menteri: Noriah Kasnon

KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:

Menteri: Datuk Seri Shafie Apdal

Timbalan Menteri:

Datuk Hassan Malek

Datuk Joseph Entulu anak Belaun

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI:

Menteri: Datuk Seri Mohd Khaled Nordin

Timbalan Menteri:

Datuk Dr. Hou Kok Chung

Datuk Saifuddin Abdullah

KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI:

Menteri: Datuk Mustapa Mohamed

Timbalan Menteri:

Datuk Mukhriz Mahathir

Datuk Jacob Dungau Sagan

KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INNOVASI:

Menteri: Datuk Dr. Maximus Ongkili

Timbalan Menteri: Fadillah Yusof

KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:

Menteri: Datuk Douglas Uggah Embas

Timbalan Menteri: Tan Sri Joseph Kurup

KEMENTERIAN PELANCONGAN:

Menteri: Datuk Ng Yen Yen

Timbalan Menteri: Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:

Menteri: Datuk Noh Omar

Timbalan Menteri:

Datuk Johari Baharum

Datuk Rohani Abdul Karim

KEMENTERIAN PERTAHANAN:

Menteri: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Timbalan Menteri: Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad

KEMENTERIAN KERJA RAYA:

Menteri: Datuk Shaziman Abu Mansor

Timbalan Menteri: Datuk Yong Khoon Seng

KEMENTERIAN KESIHATAN:

Menteri: Datuk Liow Tiong Lai

Timbalan Menteri: Datuk Rosnah Rashid Shirlin

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN:

Menteri: Datuk Ahmad Shabery Cheek

Timbalan Menteri:

Datuk Razali Ibrahim

Wee Jeck Seng

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA:

Menteri: Datuk Dr S.Subramaniam

Timbalan: Datuk Maznah Mazlan

KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA:

Menteri: Datuk Ismail Sabri Yaakob

Timbalan Menteri: Datuk Tan Lian Hoe

KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN:

Menteri: Datuk Kong Cho Ha

Timbalan Menteri: Datuk Lajim Ukin

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT:

Menteri: Datuk Seri Sharizat Jalil

Timbalan Menteri: Datin Paduka Chew Mei Fun

KEMENTERIAN LUAR:

Menteri: Datuk Anifah Aman

Timbalan Menteri:

A. Kohilan Pillay

Datuk Lee Chee Leong

KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN:

Menteri: Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin

Timbalan Menteri: Datuk M. Saravanan

p/s: juz 4 my info..

taken from Utusan Malaysia..

AddThis Social Bookmark Button


.::Mei-chan no Shitsuji::.  



i hav a lot assign 2 to, but still hav time on watching this Korean drama..
Mei-chan no Shitsuji..
hohoho..
i watch it last Saturday n Sunday
like n luv it..
it iz comedy n romance drama
diz drama revolves around a young woman named Mei who finally finds the "butler of her dreams",
whom she haz been searchin 4 since a past encounter.
n, another title 4 diz drama iz Mei-chan's Butler

njoy watchin it...
yeah..4 sure..

AddThis Social Bookmark Button


.::taG - sekOlah + penGaLaman::.  

Wednesday, April 8, 2009

ak tlh dtag oleh kOko
kOko, sori la br dpt ku byr tag ko
almaklumla, ko pn tau kan kite dlm ke'buzy'an yg amt sgt akhir2 ne
ne, ak rjin plak nk jwb ko pnyer tag
k, ne ak udh lesai utang ngn ko..

.::sekOlah dan penGalaman::.

1) sekolah mana lg besh? menengah ke rendah?
ntah le, ak rse dua2 pn best..rndh best mngh pn best.

2) apakah makanan kat kantin korg yg korang xleh lupa?
sklh rndah, yg ak ingt, yg ak suke, kuih yg glung2..dlm 2 ade inti serunding ikan..ntah, lupe plak ak nme kuih 2..best kuih 2..cpt je hbsnye
sklh mngh, ak lupe le..coz yg ak ingt, ak bli kat luar lps time sklh

3) subjek yg korang suka dan benci. ngape?
byk gak subjek yg ak suke..
dr sklh rndah smpai tngktn 3, ak suke BI n Math..Form 3 gak ak suke Geografi
Form 4, ak suke Balaghah
Form 5, ak suke Ekonomi Asas
ak suke coz smuanye sbb guru yg mngajar..guru yg hensem, lawa, kelakar n sempoi, cara mngajar yg xboring, that's y ak suke n minat..
n subjek yg ak xsuke, hmmm SEJARAH le..ak mmg xleh seiring sejalan ngn subjek ne..


4) denda yg paling trok korang penah kena dan knape?
xdele teruk sgt. jrg skali ak kna dnda coz rsenye ak bdk baik kat sklh..huhu..cume ade le kene denda rotan, bdiri ats kerusi..sbbnye, xleh jwb soalan..haha


5) pilih 1 hari yang paling bosan dalam sekolah
lupe le..rsenye kbnyakan mse klu cikgu xde dlm kls, cikgu xmngajar, cikgu meeting ke, mmg le ak rse bosan..mule le ak g jln2...

6) cikgu feveret korang?
cikgu yg mngajar subjek yg ak suke 2 la..

7) brg yg korang xpnh tgl ms g skolah, slain dr pen, buku, pnsil case, etc
purse je la..yg laen xdele rsenye.. (xpun, ak lupe..huhu)

8) perasaan korg ms nk tnjukkan report card kat parents?
ok je..biase je..coz mark ak biasenye xdele smpai kantoi..

9) pernah jeles bila member dpt markah tinggi? apa korang buat?
pnh gak le..esp dlm B. Arab le..tp ak wat selambe je

10) jawatan plg besar pnh korg pgg ms skolah?
sklh rndah, pnolong ketua pengawas
sklh mnngah, ketua kls je..

11) rndu tak nak blk skolah smula?
mmg rndu..esp bile awl Form 5. time 2, ak ngn mmbe2 ak sewa umh dkt ngn skolah..best duk umh sewa ngn kengkawan..blk skolah je, kitorg bli syur n lauk kat pasar tuk masak..mlm klu boring, kitorang kuar, lepak2 kat town 2..tgk gelagat org..

di sini dengan rasa sombong n bongkak aku nak tag:
xde sape...tp klu sesape yg nk jwb tag ne, dipersilakan le ye...
xkesah3x...


AddThis Social Bookmark Button


.::hari Ne dan semaLam ::.  

hr ne...
ak udh ciap ELA presentation tgh ari td kul 12-2
ak gak udh jmpe supervisor ku at 2pm
regardin my Chapter I, II n III
n ak gak udh singgah blk smber jap td..

semalam...
ak udh present ELT
ak udh ciap written report 4 language game
ak udh ciap semantic analysis on DiGi's advertisement

n
ak gak udh col abh ak
abh ak udh ok..
tp still kat wad lg
insyallah 1,2hr lg udh blh blk umh

alhamdulillah...
udh byk assign udh lesai
walhal ade lg assign yg kna ciapkn lg
n ksihatan abh ak pn udh ok...

p/s: so, mlm ne kita leh released ckit...

AddThis Social Bookmark Button


.::anak ape aku ne!!::.  

Monday, April 6, 2009

anak ape ak ne!!
xtnye kaba fmili d kg
smpaikn..
abah msuk wad pn ak xtau

anak ape ak ne!!
tnye brita fmili d kg jrg skali
smpaikn..
adk msg abh kat wad br ku tau

anak ape ak ne!!
xjlnkn tnggngjwbku sbg ank
smpaikan..
....

waaa...
abh ma, ore mntak maaf..
xtnye kaba abh ngn ma

abah, ma, ore mntak maaf...
2,3hr ne meme ore nk tpon or msg tnye kaba
tp..
ore tahan je dlu

bah, ore mntak maaf..
ore doakn abh xde ape2
n slmt operation esk
ore nk tgk abah yg mcm biase
yg xde sakit2..

isk..isk..isk..
bah, ore mntak maaf

p/s: ak br lps call abhku. abh ngn ma ckp xusah rsau, xde pape.tp ak ttp rsau n rse bslah sbb xtnye kaba n xtau pn abhku dtahan d wad.. abh ak kna than d wad Hospital P.Puteh smlm, n esk akn d ' operate' d Hosp. Kota Bharu..hrp2 abh ak xde ape2..doa2kn ye..

AddThis Social Bookmark Button


.::pemiMpin bAru::.  

Friday, April 3, 2009

ye.. kite, rkyat malaysia dpt pemimpin br..
perdana menteri br..
Datuk Seri Najib Tun Razak dilantik PM yg ke-6
menggantikan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi
sokong??xsokong??or atas pagar, neutral je..
langsung xhiraukn psl pntadbiran n pemerintahan ngara ne..

ape perasaan???
suke??xsuke??or langsung xde rse ape2, xde perasaan..
ntah le, ak pn xtau..

time study ne, ak mmg xpkir sgt psl negara ne
tp klu xtau prkmbangan semasa parah gak
rse mcm duk hjung dunia je, xtau pkembangan ape
nk bg opinion kite pn xleh coz xtau ape2
so, kna le amik tau pkembangan smasa
tmbah2 ak ne dh nk mlangkah ke alam pkerjaan
so, lg le kna amik tau smuanye
jgn jd katak d bwh tmpurung..
skrg ne jarang sekali ak bce paper n tgk berita
dh hjung sem ngn byk kjenye..
kekdg ble smpt je ak bli kosmo xpun bce online..

hai...
rse mcm kjap je Pak Lah jd PM, ne udh ade PM baru..
yele Pak Lah jd PM pn taun 2003 kan??
skrg ne Pak Lah udh jd Tun pun

ak xnk comment ape2 psl pmerintahan diorang
or x- PMs yg laen
ku tgk Najib pn pmikirannye pn pntar gak, ideologi dia pn bgus
tp ble mmkirkn kontroversi n gosip yg mlanda, mak aihhh...
hrp2 beliau same ikut jejak his bapa
berjiwa rkyat
n lg ku brharap ble kita dpt pemimpin br ne, negara kita mkin maju xkire le dlm politik, ekonomi, sosial..
n yg penting sekali kita rakyat Malaysia yg berbilang kaum ne idup aman, xde pergolakan kaum semua..
semua bersatu padu n berganding bahu dlm mlakukn n mnyelesaikn sesuatu perkara
we'll wait n see..

AddThis Social Bookmark Button


Design by Amanda @ Blogger Buster