tOlOnglah...  

Friday, February 27, 2009

aku tak suka di kala ini
di dalam kamar, ku bersendirian
menatap dinding yang telah dicabul
bersama renungan yang kosong

hanya deruan kipas kedengaran
memaksa hijabku mengikut rentaknya
dan, sesekali ku menangkap siulan
sang burung sayup di luar sana

jiwaku kosong
ku menunduk, memeluk lutut
menyembamkan mukaku di situ
mengharapkan ada tangan menghulur
keluarkan aku dari sini

hatiku menangis
jiwaku meronta
diriku tak berdaya
tolonglah...

p/s: aku br lps mlwat blOg fynnjamal. ne lah padahnya..orang berpuitis akU pun nak berpuitis sekali..aduh parah2 )

AddThis Social Bookmark Button


Happy Birthday to me..!!!  

Thursday, February 26, 2009


Ya..hari ne genap umO akU 23 thn. Dah 23 thn rupenye akU bernafas d muka bumi ne ye..

Moga2 aku 
pjg umO
dimurahkan rezeki
hepi selalu,
bahagia di samping insan2 tersyg, dan
dpt capai apa yg aku ingin dan cita2kan

Happy Birthday 2 me...
Happy Birthay! Happy Birthday! happy Birthday!

Anyway, thanks to all who wish me..

AddThis Social Bookmark Button


karektOr seseOrang di buLan feBruAri  

Wednesday, February 25, 2009

Huhu aku sebenarnya tak tau nak watpe ne. Duk ngadap laptOp, tgk blOg, tiba2 akU teringat esOk hari istimewa akU.
Byk kje, lupe plak jadinya. Xpele, at least akU ingat gak skrg ne.
Then, rajin plak akU search psal bulan Februari ne. Tgk zodiak, n karektOr seseOrang di bln Februari ne. 
So, akU nak kOngsi ckit le..Saje je utk suke2..

FEBRUARI

berfikiran abstrak
mudah menpamirkan marahnya

sukakan benda yang reality dan abstrak
tidak suka benda yang remeh-temeh

inteligent, bijak dan genius
suka berkawan tapi kurang
mempamerkannya

berpesonality yang mudah berubah
sangat berani dan suka memberontak

mudah menawan orang lain
bercita-cita tinggi dan suka berangan-
angan dan ada harapan untuk
merealisasikan impiannya

agak pendiam, pemalu dan rendah diri
pemerhatian yang tajam

jujur dan setia pada segalanya
suka hiburan dan sukan

keras hati untuk mencapai matlamat
suka benda yang bersifat seni

tidak suka dikongkong
sangat romantik pada dalaman tetapi
tidak pada luaran

mudah memberontak apabila dikongkong
berkecenderungan pada benda yang
tahyul

suka kegiatan yang lasak
amat mudah dan boleh menjadi terlalu
boros

emosinya mudah terluka dan sangat
sensitive
belajar untuk mempamerkan emosi

(sumber: Kajian 25 thn oleh Dato' Fadzillah Kamsah)


Watak Berdasarkan Tanggal Lahir (Februari)

(yang ne aku amik yang 26 hb je, nak copy smua, pjg le plak..)

26 Februari

 Sukar memahami segala sesuatu, umumnya bisa sukses dalam segala bidang usaha yang digemarinya dan bisa panjang usia. 


Ok.. Sesape yg lahir bulan 2, same x karektOr 2 ngn kOrang?

Hmm bagi akU, blh dikatekan byk gak le yang same ngan akU..


AddThis Social Bookmark Button


Shopping complex? Kedai mamak? Katil? Or kedai buku?  

Tuesday, February 24, 2009

"Nak g mne?"
"Kedai buku. Nak ikut?"
"Tak nak la. Bukannya best pun..."

Pernah dengar dialog di atas tak? Ataupun kOrang pernah ucap dialog spt tu? Ape ade kat kedai buku? Perpustakaan? Cuma bahan2 bacaan mcm buku ilmiah, majalah, dan novel je. Aku bukannye suke membaca. Lebih baik aku lepak2 ke, tidur ke..lagi best. Tapi tempat yang kOrang kate tak best tu la yang memberi banyak information and knowledge kepada korang. Tempat tu macam lubuk emas bagi pencinta setia buku. Berlumba-lumba diOrang mencari emas tu. Tapi, bagi orang yang tak sedar lagi kewujudannya, hanya pandang sebelah mata je. Tu pun kalau pandang, kalau tak, tak tau le..
Bagi pencinta buku, yang suka membaca buku, diOrang boleh menghabiskan masa berjam-jam kat tempat tu je. Kekadang sampai lupa makan minum. Begitulah dasyatnya penangan buku. Try le klu nak tau.

Membaca..
Atas alasan ape kita membaca? Banyak alasannya. Satunya, untuk menolong kita mencapai matlamat atau tujuan kita dengan jelas. macam road sign. Kita baca road sign tuk memudahkan kita sampai tempat yg nk dituju. Lagi, kita membaca untuk menghilangkan tension dan penuhi masa terluang. Baca bhn bacaan ringan macam magazine and novel. Baca magazine n novel  leh hilangkan tension, xdele memberatkan otak. Baca bahan bacaan yg santai je. Tapi ade gak orang yang baca dictionary tuk hilangkan tension dan tuk mengisi masa terluang. Boleh gak kan? Daripada tak tau nak watpe, daripada wat keje yg x berfaedah, lebih baik kita membaca kan??

Hmm bagi korang le, mane yang kOrang prefer? Shopping complex? Kedai mamak? Katil? Or kedai buku?
Ikut suka hati korang le. Mane yang memberi manfaat kepada kOrang, kOrang pilih le...

p/s: aku prefer jalan2 n buku2 especially novel n magazine..hehehe

AddThis Social Bookmark Button


Panas! Panas! Naseb ku xberGelap  

Sunday, February 22, 2009

Bgn pg ne, aku rse laen mcm je.
Dgr suara bdk laki kat ngan blOk aku ne,
jerit "Panas! Panas! Kipas woi..!!"
Rupe2nye xde elektrik kat kOlej kitOrang
2 yg akU rse laen mcm je..pnas semacam je

Aduih, panas yOk..
Aku kat blik je hari ne.
Kuar pun trun cfe mkn je..
Rupe2nye elektrik xde dr kul 5 pg lg
Ptg, bertapa dlm blik wlaupUn panas teng2..
Bce nOvel n trtidO
Dkt kul 4, huJan lebat gile, skali ngn gUruh n kiLat
2 yaNg mcm best je tdO..huhu
wlaupun pnas je dlm blik

Kul 6 rsenye, aku terdengar suara peAnut
tnye sape ade liGhter, nk pasang lilin
Hmm bru aku teringat pasal lilin
Yele..biasenye klu xde elektrik, ape lg yg blh mmbantu?
Semestinye lilin le..

Hmm bru aku risau kot2 smpai mlm elektrik ne xde
Blik aku bukannye ade lilin pUn
Xterpkir pun psl lilin
Ake berserah je
klu elektrik ade, ok le..klu xde, begelap je le aku mlm ne
X kesah sgt pUn

Jeng jeng jeng..
Kul 6 lbih elektrik still xde
Tiba2..
Tup lmpu menyala, rdio bbunyi
Aku dgr bdk laki n mmbe blik bwh aku bsorak
Hoorey!! Yes!!..Elektrik dh ade..
Hati aku pUn turut sama sebut hoorey! Yippi!

Kul 6.30 bru elektrik ade
Naseb baek aku x duk dlm gelap kat blik mlm ne
Fuh! Selamat..


AddThis Social Bookmark Button


pEsta pOnggal  

Saturday, February 21, 2009

Ya!! Pagi ne kul 7.40 aku udah tercongok kat dataran UO. Asal? Asal awl sgt aku dah kat c2?? Ade ape2 ke? Ya..mmg ade ape2..Pagi ne berlangsungnya pesta pOnggal kat KUO. Pesta Ponggal ne berlangsung 2 hari, hr ne n esok. Hari ne cume berlangsung pertandingan2 je...Selame hmpir 3thn aku kat KUO, ne le 1st time aku join pesta ne. Biasenye diorang wat awl pg, kul 7.31 pg. Mne le aku rajin nak pegi klu sesorang. Xbest sesorang. Mmbe2 aku smestinye sedap tarik selimut lg..

~banner nye~

Aku kan masuk pertandingan pg ne..pertandingan mengecat belanga n memasak pOnggal.
2 ne je yg aku masuk.
1 group..Group aku dbintangi oleh semestinye aku le..huhu bersame 3 perempuan bukan melayu terakhir - iLah, aTie n liZa..

Lepas perasmian oleh pEngetua kOlej ne, Kapten Dr Samsu Adabi, mule le pertandingan kitorang. Memule pertandingan mengecat belanga. Bantai je ngecatnye..Huhu..
Then, pertandingan memasak pOnggal plak. Jenuh le kitorang nak idupkan api 2..msk gune kyu api..kitOrang diberi mse 1 jam. Pertandingan ne, jurinye felO2 kolej ne je..Xamik juri luar pun..
Fuh! tungkus lumus kitOrang nyalakan api, akhirnye kitorang dpt msk gak. Xdele nyalakan api je sepanjang ptndingan 2..
Ape bhn2 tuk msk pOnggal ne??simple je bhn2nye..
beras, susu, kismis, gula melaka, gula pasir, garam n minyak sapi.

kitOrang belasah je masak ne. Xpenah msk n xpnh merase msakan pOnggal ne. So, xtau mcm mne rupenye n rsenye..
Haha masakan kitOrang rasa nye udah ok ( bagi pandangan org yang merase le )tapi nasi plak mentah ckit. Yele, jenuh kitorang kibas2 nak suh nyala api 2, starter byk kitorang rembat tuk nyalakan api 2..ditmbh ngn paper lg..Kejap ok, then k.o..then o.k plak..k.o plak...Mse udh nak tamat, bru o.k kitorang punyer api..Kan bgus api mcm ne awl2 lg..Xdele nsi kitorang mentah..

~ne le perempUan2 bukan melayu terAkhir 2~

~hehe hasil pengeCatan kitOrang~

~ne plak hasil masakn pOnggal kitOrang~

Ade 1 lg pertandingan, pertandingan wat kolum..Hehe kitorang xjoin pun..
Kul 11 lbh, kitorang naek cfe, lunch je..
Then, masing2 msuk blik le..

p/s: Aku naek blik gak, pah2 trun blk..nk g mendobi..Huhu pkaian kotor byk..lum berbasuh lg. Malas plak nak bsh tgn. 1st time aku mendobi..Haha..

AddThis Social Bookmark Button


kUar dari kepOmpOng  

Lepas mndi, segar plak mate ne. Tadi ptg mase kuar, punyer le berat mate ne nak bukak. Mate kuyu je. sampaikn kena tegur ngan Ilah jgn wat mate mcm 2..tapi nak wat cmne, dah try bukak mate luas2 tp still gitu gak..
Semalam, aku kan ade nak citer klu smua 2 jadi, aku akan citer..aku akan bgtau. Ne nak cite le ne.

Kul 9 kan aku ade replacement class 4 Lit. Malas je aku nak g pg tadi tapi aku gagahkan diri gak tuk bgn n pegi kelas 2..Adele lewat dalam 5 min. Sampai je sane, kelas plak xjumpe. Xtau kelas katne. Katenye kat BS 13 or 14. Aku tgk le tapi xde pun. Tepon le mmbe2 sekelas tp semuanye xbjawab. Ingat nak balik je klu udah lewat gitu. Lagipun aku sesorang. Tub2 bile ati dah berbelah bagi ne, tetiba muncul coursemate aku plak, 4 sahabat..Diorang baru sampai. Katenye kelas kat BS 13. Usha lg bilik 2. Then kitorang tgk kat bilik sebelah, BS 12. Rupenye2 nye kat c2 kelas kitorang. Xtpikir plak aku nak usha bilik 2 coz jarang ade kelas kat c2. Nasib baek Dr Zalina pun ok je. Kitorang discuss je kat dalam kls 2, discuss psal love.

Kul 11, lecture Lit plak. Memang betul le kitorang kena tgk Bride and Prejudice. Indian n American. Aiswarya Rai belakon. Yang lakinye aku x kenal, omputih. Huhuhu aku wat jahat tadi. Kul 12 aku dah blah, walhal cite 2 lum habis lg. Lagipun xramai yg datang tadi. Malas le aku nak tgk. Xsenang duduk aku kat lect hall 2. Byk nyanyi je, ckp kurang. Nyanyi 15 min, ckp 5 min pah2 nyanyi plak. Aiyoo..Lagipun ade part2 yg aku xphm. Slang nye, telinga aku xberapa nak tngkap le..Tapi kan, kul 3, kitorang kena tgk lagi cite. cite Pride and Prejudice plak. Dalam 2 aku nak g tgk ke x. Tapi aku lebih pd xnak g. Huhuhu. Dah plan nak g tgk wayang cite Upin Ipin.
Aku balik kolej, lunch ngan adik beradikz. Msg peAnut n niQue sama ada diorang nk kuar tgk Upin Ipin x. Diorang mls le plak. Then aku ajak le adik beradikz. Diorang pun xnak g. Last2 Ilah je yg nak pegi. Sambil 2 Ilah nak g maxis centre nak lesaikan dia punyer prob.

Kul 2.30 kitorang gerak, tunggu rapid. Punye le tunggu lame, bile rapid datang, udah penuh. Xleh naek. Memang geram le aku. Nak nangis pun ade. Aku emo ckit ptg td. Yele aku ne udah seminggu xkuar jln2, xkuar dr ukm ne. Aku kena kuar dr ukm gak. Aku xkire. Ilah suggest g esok je. tapi aku xnak. Xnak! Xnak! Aku nak kuar hr ne gak. Aku udah bpikir klu Ilah xnak g xpe, aku leh g sesorang. Yang penting aku kuar dari kepompong ne.
Then dlm 15 min kmudian, rapid dtg lg. Naseb baek xpenuh. Boleh je naek. Klu x, nak je aku sepak2 tayar bas 2..Geram punye pasal. Lantak r...
Kitorang tgk wayang Geng: Pengembaraan Bermula kul 5.15. Boleh tahan le citenye. Hati bdebar2 je tgk cite 2. Ade gak 1 scene buat aku terkejut. Huhu..



Kul 8 kitorang naek bas balik kolej. Balik je, singgah cfe jap. Tapau nsi grg kampung + telor mate n teh o ais.
Kat cfe, peAnut msg plak tnye dh blik ke x n dia time 2 kat court. Hmm dah tau dah mesti nak maen badminton ne. Aku, apelagi trun le kat court 2. Naek blik, tukar pakaian smua..then, trun balik. Apelagi, maen badminton le...Rmai je yg trun mlm ne. Kul 1 baru naek blik. 2 pun sbb aku tpkir esok aku kna bgn awl. Aku ade masuk pertandingan sempena Pesta Ponggal kat kolej aku esok..Huhu..

Ne je le yg dpt aku cite. Agak pnjang gak le ye..Nak ngarang pnjang lagi kan, takut tkeluar plak ayat2 bunga aku 2.huhu xpe lah. Aku simpan wat pekasam dlu le..
Ok la, time 2 sleep now..Chow bebeh..


AddThis Social Bookmark Button


kepAla mesTi kena dEra  

Friday, February 20, 2009

Salam semua.
Baru time ne tergerak hti aku nak post n3 ne. Sebenarnye, tunggu nak tido je ne. Aku baru je lepas main badminton ngan niQue n peAnut. huhu main dalam gelap. Spotlight xnyala le. Dah on suis pun still x nyala lg..xtau le ape sebabnye. Main dalam gelap le kitorang tadi..nampak samar2 je.

Hmmm...
Dah seminggu aku x post new n3 kan. Dalam seminggu ne, aku bukak je aku punyer blog tapi x berkeinginan pun nak posting n3. Lagipun xde ape nak dikongsikan.
On je laptOp, tgk cite, bukak tenet, tengok email, blog, fs, tagged...bace online novel, bace blog orang..macam2..
Dalam seminggu ne, aku duk dalam bilik je. 
kuar pun g kelas pah2 balik bilik..xkuar g jalan2 pun. Tahan gak aku duk dalam bilik je ye.
lagipun 3-4 hari ne asyik panas je..panas yg membahang.nak kuar pun xde mood. Lagipun agak bz le walhal aku rase aku xwat pe2 pun. Huhu..

Dah 2 hari aku g bilik sumber kat pusat bahasa. 2 petang berturut2 aku g. ptg semalam ngan ptg sebelumnye..nak buat questionnaire sebenarnye. nak tengok past year punyer questionnaire cmne. boleh le cilok mne2 yg leh cilok. hehe..
Tapi rasenye aku kna banyak wat question aku sendiri coz diorang punyer x same ngan aku.
tiru diorang x menjawab plak aku punyer research questions. mne boleh gitu.
Rasenye dah seminggu lebih aku x jumpe supervisor aku.
Nak jumpe die, kena le ade sth new yang nk ditunjukkan. ne yang rajin je pegi bilik sumber.
At least, minggu ne aku kena ciapkan questionnaire ne. So, boleh le aku jumpe n tunjuk kat dia.
Kena berfikir gak dalam minggu ne tuk ciapkan questionnaire.
b'fikir! b'fikir! b'fikir!
Mesti kena dera kepala ne. Mesti kena pakse gak b'fikir. Asyik goyang kepala je ye. kaki pun turut same bergoyang..Hampeh betul.

Dah ade mmbe2 yg dah distribute diorang punyer questionnaire. 2 yang risau tu. Takut xsempat. Keje lain banyak lagi yang nak kena dibuat. Hai..

Hmm ok la
Aku pun udah ngantuk ne.
Dah nguap pun.
mate pun udah xlarat..
Esok aku ade replacement class 4 Literary kul 9-11. Dah le kena dtg awl. Xleh lewat2. Datang lewat kang, free2 je dapat advice. Mcm Isnin lepas. Tapi best je dapat free advice. Sesekali kena basuh cikit. Haha. Kul 11 plak ade lecture Literary. Dengar2 nak kena tengok cite Bride and Prejudice mse lecture esok. Tapi xtau le.
Esok gak plan nak g tgk cite Upin Ipin. Tapi xtau le jadi ke x. Tgk esok le cmne..
Nanti2 le aku cite klu jadi...
Ok la  bubye..
Gud nite smua.



AddThis Social Bookmark Button


pErempUan apAbila bErsama, apA dibUat...  

Thursday, February 12, 2009

pErempUan apAbila bErsama, apA dibUat...
1, 2, 3...smilE :-D
klik2..
bUnyi ape 2??
ne le hasil dr bUnyi 2..












beTulkan??
besT kan bile perEmpuan bErsama nE..
hehehe..peAce..


AddThis Social Bookmark Button


mEnanti hAri esOk...  

Wednesday, February 11, 2009

la lalala la..
hai senAngnye daLam haTi
esOk dpt pEgi gEnting hiGhland
bErempAt ngAn peAnut, kOko n saRah
bErsama kitOrang enjOy...

na nanana na..
girAngye hati kU bila mEmikirkannyE
gEnting mEnanti kitOrang
tapi dirikU tak sepArah kOko
yanG betUl2 excitEd..

la lalala la
jam bErdetik ke hari esOk
kUl 9.30 paGi
ngAn bas, di hEntian kaJang
kitOrang kan bErtOlak...

na nanana na
sesAme lah kitE
mEnanti hari esOk
kitE enjOy bErsama
di sana...

sabAr kita mEnanti...




AddThis Social Bookmark Button


creAte nEwspAper  

Sunday, February 8, 2009



tAdaa..haha
nE akU ade jUmpe 1 laman nE..
kOrang lEh creAte mcm2 ngn gUnekan ur own sentEnces..

kOrang lEh usha kat www.fodey.com

AddThis Social Bookmark Button


tAsek kEjut laGi...  

Saturday, February 7, 2009

Ptg ne akU g tAsek kEjut lg...
g jaLan2 je ngan peAnut, niQue n haJar...
kUl 5.30 kitOrang g..
1 rOund je kitOrang pUsing  
sbb kitOrang nikmati pEmandangan kat tAsek 2
lEpak2 kat tmpt dduk atas 2..


~nE viEw dr atas..jUmpe plak zUrina, mmbE ak kat c2~


~nE le tmpt ddUk atas 2~

n kitOrang gak sEmpat tgk pak cik2 mancinG ikan kat tasEk 2
mmg byk ikan kat c2
ikan talapiA..
ade kEcik, bEsar..
yG kEcik sgt, diOrang lEpas blk..
hmm bEst gak tgk diOrang manCing nE
kEjap2 jE dah dpt ikan..
diOrang manCing bUkannye gUne jOran, gUna tali jE..

Hmm jgn tkEjut plak jika mUke kitOrang plak g manCing kat c2..
hehe..bEst wooo... 


~nE plak kat bridGe, tmpt pak ciK2 2 manCing~

kUl 7 kitOrang blah..
lEpak cAfe jap
pEkena laksA n teh O aIs, mY favOrite driNk...
thEn, mAsing2 msUk blik memAsing..

~smpat snAp mse otw baLik kOlej~



AddThis Social Bookmark Button


cUci maTe...  

Friday, February 6, 2009

LepAs lEct kul 12 tgh ari td, akU g The minEs ngan peAnut n haJar. haJar ajak g tgk wayAng..ciTe cinE. Aku On je bab bjALan ne..
biAse r, ble tgk waYang msti bjaLan, rOund2  gak kan??
sAmpai miNes, kitOrang cri pOrt maKan dlu. sElamatkAn pErut kitOrang dr kebUluran dlu.huhu..
kitOrang melAntak kat d chiCken riCe shOp.
 Habis pEnuh meJa kitOrang ngan makAnan..Mmg byk le smpai xlarat kitOrang nk abiskAn..

Tp sblm g mkn, kitOrang g beLi tikEt wyg dlu. KitOrang tgk citE thE wEdding gAme..amik tikEt kul 4.10 pm. 
Lepas mkn, kitOrang g jln2..windOw shOppin n shOppin smEntara nk tUnggu wyg...
habis kEdai kitOrang msUk..
usHa bju, bEg, seLipar..

hA! ne le ciTe yg kitOrang tgk..bEst gak le ciTenye.
ciTe klakar..mmg klakar..
Hero n heroinnye, cHristOpher Lee n Fann Wong..
akU sUke herOnye..lawa! hensEm! hehe
SaiFul apEK pun ade gak dlm citE ne..
klakar je...

lps kiTOrang tgk wyang, apelagi...sAmbung windOw shOppin le..
ade le 2,3 baJu akU bkenan, tp xbeli pUn sbb barAng yg akU nak lum dpt lg..xpe la laEn x je akU bli.
tapi, akU ade beli gak 2 innEr..

kitOrang tapaU kfc n dOnut..
balik kul 8 lebih..
sampAi blik kul 9.30 gitU..
baDan dah xlarat, maTe pun udah xmampU akU nk bUkak..
tapi kene tahan r..mknn lum mkn lg..
lps mndi, akU makan kat biLik peAnut..
maKan ngan mte sepAruh tbuke le..

hmm ngAntuk..ngAntuk..ngAntuk..
tdO..tdO..tdO..zzzz

AddThis Social Bookmark Button


limA saHabat bermAin maTe..  

Thursday, February 5, 2009

Hmm sTill xde mOod lg..xleh nAk bpkir lg..
Ilah adE aJak g jOging kul 6 pahne kat tAsek kejUt..tp maLas le nAk g
nGan kEadaan blUrr mcm nE..
lgpUn ditmbah plAk ngAn 'saHabat baEK' yG jarang mEnemani akU ne daTang..huhu dah 4 hari'dia' dtg..baru jE 'dia' ingat kAt akU..xtaU bbrape bln nE 'dia' ke mne...

BTW, ne adE several pics that wE took at MetrO kaJang yEsterday...
 akU, peAnut, Nik, kOko n saRah
kitOrang g lepas kElas


~tUnggu rApid dgn gayE cOver girls~


~kat fiTTing rOom pn jadikk..~


~xtaU nak kate apE~


~spEk maTe itam's girls..spOil ngn tAg harge..hehe~


~kat kOpitiam sTation~


~haRge yG dbAyar olEh kami stlh mAkan..kOko cOnfusEd time nE~



AddThis Social Bookmark Button


Design by Amanda @ Blogger Buster